Cultuur

Frieden.Europa

Het gemeenschappelijke project voor het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 28 april t/m 2 september 2018 In 1648, precies 370 jaar geleden, werd de Vrede van Westfalen gesloten in Münster en Osnabrück. Een vrede die zijn stempel heeft gedrukt op de grondslagen van het moderne volkerenrecht en waarvan de gevoelswaarde voor Europa een centrale rol inneemt omdat zij tot stand gekomen is via dialoog en onderhandeling, ofschoon de conflictsituatie uitzichtloos leek. Het beëindigen van de Dertigjarige Oorlog zonder overwinnaars en verliezers heeft als Europese ervaring niet alleen invloed gehad op de stad en maar ook ver over de…
meer ...

De wereld in miniatuur

Als je spreekt over ‘liefde voor het detail’, dan is dat hier in overtreffende trap het geval. Nee, dit is niet Venetië; dit is Hamburg!
meer ...

Carnaval in Keulen, een gekkenhuis

Wat voor veel Nederlanders Koninginnedag is, is de mensen aan de Rijn het carnaval: er wordt gefeest, gehost en gelachen. Niet alleen voor een dag, maar zes dagen lang. Wij verraden hier, waar je in het bolwerk van het carnaval – in Keulen dus – op moet letten. 
meer ...

Een reis door de geschiedenis van de auto

  In het Nedersaksische stadje Einbeck vind je leuke adressen voor autofans: De ‘PS.Speicher’, een museum dat de geschiedenis van de auto laat opleven, de bijbehorende ‘Genusswerkstatt’ waar heerlijke gerechten worden geserveerd en het ‘Hotel Freigeist’ waar scooters tegen de muren oprijden.
meer ...

Biertraditie in de Fränkische Schweiz

Op 23 april 1516 hebben de Beierse hertogen Wilhelm IV en Ludwig X bepaald, dat het gerstenat uitsluitend uit gerst, hop en water mag worden gebrouwen – het beroemde ‘Reinheitsgebot’. Dit gebod is nu 500 jaar oud en wordt in de vrijstaat Beieren ook tegenwoordig nog nageleefd.
meer ...

200 Jaar op 2 wielen

De Nederlanders beschouwen zichzelf als fietsnatie nummer 1 en ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik in Duitsland ook altijd loop te pochen, dat ik op een fiets geboren ben en dat je in Nederland toch veel betere fietspaden hebt en dat er in het verkeer veel meer rekening wordt gehouden met fietsers. Dat laatste is misschien wel een beetje waar, maar Duitsland is hard bezig met een inhaalslag. Er wordt in Duitsland veel aandacht besteed aan fietstoerisme. Er zijn prachtige fietsroutes dwars door de overweldigende natuur en ook het fietspadennet met de bijbehorende bewegwijzering wordt steeds beter.
meer ...

Kraftwerk Mitte in Dresden

Dresden heeft er een nieuw theater bijgekregen en daarmee het culturele aanbod uitgebreid. In december 2016 opende de volledig omgebouwde, voormalige energiecentrale haar poorten. ‘Kraftwerk Mitte’ heet het nieuwe complex waarin een theater met diverse zalen en het Dresdner-Energiemuseum zijn gevestigd.
meer ...

Keizer in ballingschap

Toegegeven, het is niet in Duitsland, maar het is wel een essentieel stuk Duitse geschiedenis. Het verhaal over het einde van het Duitse keizerrijk vind je in Doorn in Nederland. Voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van ons buurland of in geschiedenis überhaupt, is dit museum een echte aanrader.
meer ...

Een museum met leven

Over heel Duitsland verspreid vind je openluchtmusea die het leven en de geschiedenis op het platteland laten zien. De meeste bevinden zich in de deelstaat Baden-Württemberg en het grootste en één van de mooiste daarvan staat in Wackershofen.
meer ...

Langs kastelen in Baden-Württemberg

Veel toeristen kennen Baden-Württemberg van de doortocht op weg naar het zuiden. En dat, terwijl het bondsland met pure romantiek, prachtige barokkastelen en speelse parken hier en daar aan het Versailles van de Zonnekoning herinnert.
meer ...
Diesen RSS-Feed abonnieren