Duitse honden

De teckel en de herdershond behoren tot de meest geliefde honden ter wereld. Wat weten we over de herkomst van deze rassen? Ze komen oorspronkelijk uit Duitsland. En dat geldt voor nog een aantal populaire hondenrassen.

Duitse herdershonden Duitse herdershonden Foto: Shutterstock/Dmitry Kalinovsky

Duitse herder
Hij wordt gezien als een van de beste gebruikshonden ter wereld. Zo is hij onder meer drugshond, speurneus, misdaadjager, blindenbegeleider en redder in nood. Ongeveer tachtig procent van alle diensthonden bij leger, douane en politie zijn Duitse herdershonden. Hij is leergierig, standvastig, gehoorzaam en gedisciplineerd. Vroeger hoedde de vierpoter schapen. Een van de meest specifieke kenmerken is zijn gele vacht met het zwarte zadel. Er bestaan echter ook exemplaren met bruin haar of een vacht in zogenaamde wolfskleuren. Bovendien zijn er verschillende variaties in haarlengte; lang, kort en stok haar. Verder is de herder gespierd, maar niet zwaargebouwd en heeft hij een wigvormige kop met spits opstaande oren, die constant waakzaam reageren. En dat komt hem goed van pas bij zijn vele ‘jobs’.
Teckel
Meestal is de teckel behoorlijk eigenzinnig. En dat was nou precies de karaktereigenschap die bij het fokken van deze hond – ongeveer 300 jaar geleden – was gewenst. De kleine hond werd namelijk ingezet om tijdens het jagen de meest afgelegen plekken te bereiken. In holen en gangen moest hij zelfstandig en zelfbewust beslissen hoe hij te werk zou gaan. Zijn korte pootjes en geringe borstomvang kwamen heel goed van pas als hij wilde dieren uit hun ondergrondse schuilplaats moest verjagen. Tegenwoordig leeft hij vooral als huisdier. Soms heeft de teckel kort roodbruin of zwart haar (de korthaar teckel), soms lange, iets rood gekleurde, golvende lokken (de langhaar teckel) of ook wel een grijsbruine, enigszins stekelige vacht (de ruwhaar teckel). Toen teckel Waldi in 1972 als mascotte voor de Olympische Zomerspelen in München diende, was de populariteit van de teckel al behoorlijk gedaald. Maar het positieve bericht is, dat ze niet zullen uitsterven. De Japanners zijn in de tussentijd op het spoor gekomen van de kortbenige Duitse kameraadjes en de meeste teckels leven tegenwoordig in Japan. Duitse dog
Wie durft nog te beweren dat de Duitsers geen kans krijgen in Hollywood? De dog Marmaduke uit de gelijknamige verfilmde Hollywood-strip is een ware filmster. Cool, lief en met een grote bek. Marmaduke is een Deense dog, ook wel bekend onder de naam Duitse dog. Officieel stamt het ras namelijk uit Duitsland. Met een minimum schofthoogte van 80 cm bij de reuen en 72 cm bij de teven behoort de Duitse dog tot de grootste hondenrassen wereldwijd. De hond komt in drie verschillende kleurvariaties voor: ‘geel en gestroomd’, ‘gevlekt en zwart’ en ‘blauw’. De eigenschappen van de dog zou je kunnen karakteriseren als ‘ruwe bolster, blanke pit’. Aan de ene kant is het goedgebouwde, edele dier indrukwekkend door zijn grootte, aan de andere kant beschikt hij over een klein hartje. Ze zijn lief, aanhankelijk en willen altijd graag als lid van de familie worden gezien.
Boxer
Bij het zien van zijn ietwat treurige lodderogen en afhangende mondhoeken, zou zich menig schoonheidschirurg in de handen wrijven. Onverzettelijk en klaar voor de strijd was hij toen hij in de middeleeuwen aan de Europese vorstenhuizen werd ingezet als bullenbijter bij de jacht op beren en wilde zwijnen. Toen later het geweer werd uitgevonden en de bullebak overbodig werd, ontstond door een kruising met de buldog het ras ‘Duitse boxer’, dat zich kenmerkte door de typische naar voren staande onderkaak. Tegenwoordig geldt de boxer als trouwe familiehond, vooral omdat hij een eindeloos geduld met kinderen heeft. En wil je weten in welke stemming de boxer is? Dat is niet zo moeilijk, want dat kun je goed van zijn snoet aflezen.
Dobermann
De Duitse Luis Dobermann had een gevaarlijke baan. Hij vorderde belastinggelden in, wat niet altijd zonder problemen ging. Zijn begeleider moest betrouwbaar en goed afgericht zijn. Daarom fokte hij in 1860 uit verschillende onverschrokken hondenrassen een betrouwbare, temperamentvolle beschermer. Ook tegenwoordig nog heeft de dobermann een sterke hand nodig, anders neemt hij een loopje met zijn baasje.
Duitse pinscher
Hij fungeerde als rattenvanger in de Duitse stallen en werd tevens ingezet als begeleider van paard en wagen. Zijn vacht is zo mooi glanzend zwart, dat het lijkt of ze net is opgewreven. De pinscher is klein en slim, maar absoluut geen keffertje. Sinds het ras ongeveer honderd jaar geleden in Duitsland voor de eerste keer werd gefokt, is de Duitse pinscher nauwelijks veranderd. Behalve dan, dat hij tegenwoordig meer familiehond als rattenvanger is. De hond zou bijna uitgestorven zijn, als Werner Jung niet in 1956 de fok van het ras in de Pinscher Schnauzer Club gestimuleerd zou hebben.
Hovawart
Een sterke persoonlijkheid en een majestueuze aanblik; de hovawart heeft een lief karakter en kan zelfs zonder opleiding tot waakhond - waarvoor hij vaak wordt gebruikt - het verschil tussen goed en slecht herkennen. Zijn haren kunnen blond of zwart zijn, maar hij draagt ze altijd lang. Met de ‘hovewart’, de hofbewaker uit de middeleeuwen, heeft hij tegenwoordig niet meer zo veel overeenkomsten. Elke boerderijhond werd destijds – onafhankelijk van het ras – ´hovewart´ genoemd. In 1920 kruiste Kurt F. König verschillende boeren-, herders- en sennenhonden met newfoundlanders, Duitse herders, kuvaszhonden en leonbergers, met de nu bekende hovawart als resultaat.
Rottweiler
Rottweil is een romantisch stadje in Baden-Württemberg, dat haar bekendheid te danken heeft aan een vierpoter die tot de oudste rassen ter wereld hoort: de rottweiler. Zijn oorsprong zou – volgens de overlevering – teruggaan tot de Romeinse tijd, toen zijn voorganger met de Romeinse legioenen over de Alpen trok en de mensen beschermde en het vee voortdreef. Later deed hij dienst als slagershond en was het zijn taak om het vee dat de slager had gekocht, naar het slachthuis te drijven. Met de juiste opvoeding en verzorging is hij tegenwoordig een uitgesproken vriendelijke familiehond en wordt hij daarnaast vaak als politiehond ingezet. Helaas komt de rottweiler zo nu en dan ook negatief in het nieuws door bijtincidenten
Schnauzer
Karakteristieke kenmerken zijn de borstelige wenkbrauwen en de opvallende baard. Hij is er in alle maten en kleuren; als riesen-, middenslag-, of dwergschnauzer. De schnauzer is familie van de pinscher. Alleen de structuur van het vel is anders. De oorspronkelijke plaats van herkomst van het ras is Württemberg en net als de pinscher werd hij in Zuid-Duitsland als boerderijhond ingezet.

 

Andere Duitse hondenrassen zijn de eurasier, de leonberger, de poedelpointer, de weimaraner en de wolfspits.

 

Dit bericht is een uittreksel uit een artikel van Ulrike Klaas, dat volledig werd gepubliceerd in het Duitsland magazine nummer 1/2014.

Naar boven